Nieuws

Earthwatch Europe ontwikkelt biodiversiteits-tool

article_published_on_label
5 april 2024

De stichting Earthwatch Europe is een milieuorganisatie en onafhankelijk onderzoeksinstituut dat zich inzet voor een duurzame samenleving. Zij brengen mensen in contact met de natuur, inspireren en trainen. Dit doet de stichting onder andere door het participatief meten van water, bodem en biodiversiteit. Earthwatch informeert over oorzaken en oplossingen, om zo mensen aan te zetten tot duurzame en natuurvriendelijke acties. Eerder heeft Earthwatchbijvoorbeeld methodes ontwikkeld om de grond- enwaterkwaliteit op landbouwbedrijven te monitoren.

Binnen het PPS-project ontwikkelt Earthwatch Europe in partnerschap een biodiversiteitstool. Via de app en het daaraan gekoppelde platform kunnen boeren op eenvoudige wijze de biodiversiteit op hun eigen land monitoren. De boeren meten biodiversiteit op de volgende vlakken: bodemdiertjes, vogels, bestuivers en andere insecten. De methodes zijn interessant en praktisch. Daarnaast geven ze

inzicht in de biodiversiteit op je eigen land en hoe je dat uiteindelijk zou kunnen verbeteren.

In zomer 2023 is een eerste pilot gedaan op 7 boerenbedrijven. Op basis van de input van de gebruikers

is de methode aangepast. Dit jaar wordt de app testen door een groter aantal boeren. Earthwatch is nog op zoek naar deelnemers die het prototype naar eigen inzicht willen uitproberen, beoordelen en verbeteren. Ervaring is niet vereist, enthousiasme en een kritische blik wel!

Het testseizoen duurt van eind maart tot eind juli en neemt gemiddeld 2-3 uur per maand in beslag. Gedurende het seizoen begeleidt Earthwatch de boerenbedrijven bij het voorbereiden en uitvoeren van de onderzoekjes. Na het testseizoen volgt een afsluitende evaluatiebijeenkomst en worden de resultaten van uw biodiversiteitsmonitoring gepresenteerd en gedeeld.