Showcase

Muggen begrijpen met machine learning

Hoe landen hommels op een bloem? En worden ze in de kas bij bestuiving gehinderd door ledverlichting? Hoe bestrijd je de dodelijke malariamug? Bij deze vragen kan de computer uitkomst bieden. Wageningen University & Research (WUR) hoogleraar Florian Muijres en zijn team leren de computer vliegbewegingen van insecten en vogels te herkennen. Zo hopen zij diergedrag beter te begrijpen.

De hoogleraar Experimentele Zoölogie, steekt zijn bewondering voor insecten niet onder stoelen of banken. “Ze hebben een klein brein met relatief weinig rekenkracht en toch kunnen ze complex gedrag vertonen. Zoals muggen die klappen ontwijken of hommels die exact landen op een bewegende bloem. Dat doen insecten toch perfect?”

Verwondering over diergedrag is bij Muijres nauw verweven met zijn kennis van technologie. Hij studeerde luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en bij WUR ontrafelt hij hoe vliegende dieren functioneren in een veranderende natuurlijke omgeving met menselijke invloeden. “Naar vogels kijken was altijd al mijn hobby, vooral als ze vlogen. Heel gaaf om nu te begrijpen hoe dat werkt.” Dat doen Muijres en zijn team nu door de computer vliegbewegingen van dieren te leren herkennen.

We zetten camera’s op het huis waarmee we tot wel 1 miljoen vliegbewegingen van muggen kunnen tracken
Hoogleraar Florian Muijres