Papegaaien Simulatie

In deze simulatie gaat de leerling als wildlife-onderzoeker aan de slag om de invloeden op de Geelvleugel Amazone Papegaai te ontdekken. De leerling krijgt de opdracht van de papegaaienopvang op Bonaire om te onderzoeken welke elementen van belang zijn voor het voortbestaan van de Amazona barbadensis. Per 2015 is de nieuwe versie gelanceerd: de Bètasimulatie Papegaaien.

Papegaaien simulatie

De leerling kruipt in de huid van een wild-life onderzoeker en krijgt de opdracht van de papegaaienopvang op Bonaire om te onderzoeken welke elementen van belang zijn voor het voortbestaan van de Geelvleugel amazone papegaai. Hij/zij ontdekt hierbij eerst de overlevingsfactoren voor de papegaaienpopulatie en haar natuurlijke grootte en minimale grootte. Daarna wordt gekeken naar alle bedreigingen die de papegaaien ondervinden en wordt onderzocht hoe die op het eiland verminderd kunnen worden, zodat de papegaaienpopulatie weer op kan bloeien.

Praktische invulling

De simulatie is te gebruiken als zelfstandig lesonderdeel en behoeft een kleine introductie door de docent. De simulatie bestaat uit een viertal challenges van ongeveer 15 minuten, de leerling doorloopt de game zelfstandig. De resultaten van een challenge zijn door de leerling in PDF op te slaan ter naslag na voltooiïng en te overleggen voor controle aan de docent. Leerlingen kunnen de simulatie in tweetallen of zelfstandig spelen.

De simulatie is een afgeleide van een metapopulatiemodel dat is ontwikkeld en wordt gebruikt door Wageningse onderzoekers. Het model wordt ingezet om de levensvatbaarheid van de geelvleugel amazone papegaai (Amazona barbadensis) op Bonaire te onderzoeken. De simulatie en bijbehorende lesmodule kunnen worden ingezet tijdens het behandelen van populatiebiologie en ecologie.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan