5 Weetjes over afval van ballonnen

Rondom festiviteiten speelt de discussie over schadelijkheid van ballonnen in de natuur weer op. Wageningen Marine Research geeft 5 Weetjes voor de afweging: ballonnen oplaten of ophangen?

  • 5 Weetjes over afval van ballonnen
  • 1. Ballonnen reizen ver!
    Tijdens een werkbezoek aan Normandië een paar jaar geleden, werden de Nederlandse onderzoekers van Wageningen Marine Research in verlegenheid gebracht. Dankzij noordoostenwind spoelden vele Nederlandse feestballonnen aan: een spoor van de viering van Koninginnedag in Nederland dat zeker 800 km ver reikte! In de erop volgende dagen werden er in de omgeving van Le Havre meer dan 10 ballonnen per kilometer kust geregistreerd. De massa van de “afzenders” betrof reclame makende bedrijven. Ook goede doelen deden mee, en schoten hun doel hiermee voorbij!
    Lees meer
  • 2. Ballonnen zijn gevaarlijk voor dieren
    Resten van ballonnen in de natuur zijn gevaarlijk, omdat dieren verstrikt kunnen raken in de sierlinten en afsluiters en daardoor geen voedsel meer kunnen zoeken. Dieren kunnen ballonresten ook voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger.
    Lees meer
  • 4. Hoeveel dieren gaan dood aan ballonnen?
    Het is onmogelijk om aan te geven hoeveel dieren er dood gaan door verstrikking in of het eten van ballonresten. Zo nu en dan vinden we verstrikte dieren op stranden of een vogel die door verstopping van de maag is doodgegaan. Minstens 2% van de onderzochte magen van dood gevonden Noordse stormvogels uit de Noordzee bevatten ballonresten. Van de meeste andere dieren hebben we geen idee.
    Lees meer
  • 3. Afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing
    Dieren kunnen ballonresten voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger. Latex rubber, ook al is dat van natuurlijke oorsprong, breekt niet snel genoeg af om het eten ervan door zeedieren en mogelijke schade in hun maag en darmsysteem te voorkomen.
    Lees meer
  • Meer weten over afval en het effect op natuur?
    Wageningen University & Research onderzoekt de problemen rond afval in zee, in zoet water en in de natuur. Dat gaat van plastic afval in zee (ook wel Plastic Soep genoemd), tot onzichtbaar kleine plastic deeltjes in rivieren. Vogels en andere dieren eten per ongeluk plastic afval of raken erin verstrikt. Onderzoekers van Wageningen Marine Research meten al 30 jaar de hoeveelheid plastics in magen van Noordse Stormvogels in de Noordzee. Dit vormt een basis voor zwerfvuilmonitoring in andere Europese zeegebieden. Dat betreft deels onderzoek aan het eten van plastics door andere vogelsoorten, maar bijvoorbeeld ook zeeschildpadden, zeezoogdieren en vis in Europese wateren en elders.
    Lees meer
  • 5. Keuzes: nut en noodzaak van ballonnen
    Het risico van dierenleed of sterfte door ballonnen is misschien het beste af te wegen tegen nut en noodzaak. Zo zijn latex weerballonnen onvermijdelijk voor het maken van betrouwbare weersvoorspellingen en daarmee soms van levensbelang voor mensen. Maar de kortdurende aanblik van een massa feestballonnen die in de lucht verdwijnt? Die kun je ook overal gezellig ophangen, er het hele feest lang van genieten en na afloop weer opruimen!
    Lees meer