Research page dr Hanna Schebesta

Law for food sustainability: outline of the legal options in the Netherlands.
What are possible legally binding instruments for implementing food sustainability measures in the Netherlands? In this report we provide an exploratory insight, a panorama, to outline the legal (im)possibilities in implementing sustainability measures in the Netherlands.

The study contains an overview of different types of measures that can contribute to sustainability, drawn up on the basis of literature and comparative law research.

Given the broad scope of this assignment, this report is only a first step in identifying the legal possibilities. Further research should explore the issues raised in more depth from a legal, scientific and policy perspective.


Wettelijke grondslagen voor de verduurzaming van voedsel: schets van de juridische mogelijkheden in Nederland

Wat zijn mogelijke juridisch dwingende instrumenten om in Nederland verduurzamingsmaatregelen voor voedsel te nemen? In dit rapport geven wij een verkennend inzicht, een panorama, om de juridische (on)mogelijkheden ten behoeve van verduurzamingsmaatregelen in Nederland te schetsen.

Dit heeft geleid tot een overzicht van verschillende typen maatregelen die aan verduurzaming kunnen bijdragen, opgesteld op basis van literatuur- en rechtsvergelijkend onderzoek.

Gezien de brede reikwijdte van deze opdracht vormt dit rapport enkel een eerste stap om de juridische mogelijkheden in kaart te brengen. In verder onderzoek moeten de aan de orde gestelde onderwerpen worden uitgediept, zowel vanuit juridisch als wetenschappelijk en beleidstechnisch oogpunt.