Alumniverhaal

Project manager Climate Adaptation Innovations

Thijs de Bruijn: “Nadat ik de specialisatie Adaptief Watermanagement van de master International Land and Water Management had afgerond, ben ik direct aan de slag gegaan. Ik heb een baan gevonden bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. In die functie verstrekte ik subsidies aan bewoners voor het vergroenen van hun tuinen en het opvangen van regenwater. Via het Nationaal Watertraineeship ben ik in deze functie terechtgekomen. Als trainee werk je vier dagen per week bij een geselecteerde organisatie en krijg je één dag trainingen. Het traineeship was leuk omdat het een soepele overgang van studeren naar werken bood. Het gaf mij ook veel kansen om meer over mezelf te leren.”

Elke dag heb ik het gevoel dat ik de stedelijke gebieden een stukje duurzamer kan maken!

Field lab voor innovaties

“Na een jaar als trainee veranderde ik van baan omdat ik naar Rotterdam verhuisde. Momenteel werk ik bij VPdelta+ aan de TU Delft, als projectmanager van de Waterstraat. De Waterstraat is een fieldlab voor innovaties die stedelijke gebieden helpen transformeren naar veerkrachtiger plekken. Wij bieden ondernemers een plek om nieuwe ideeën en innovaties te ontwikkelen en te testen, zoals Roofclix (‘koele’ dakpannen die het zonlicht reflecteren), Bufferblock (oplossingen voor hemelwaterafvoer en buffering) en BlueBloqs van Fieldfactors (systemen voor regenwatergebruik in stedelijk gebied ). Wij helpen gemeenten, waterschappen en provincie bij het implementeren van deze innovaties.”

Helikopterview

“Omdat het MIL-programma een stage heeft in het tweede jaar, was ik goed voorbereid op het werkende leven. En de opleiding is heel breed, ik heb bijvoorbeeld geleerd over sociaaleconomische vraagstukken in de landbouw tijdens mijn stage bij Aequator, en over de technische kant van het modelleren van waterafvoer via de Rijn tijdens mijn scriptie bij HKV (kennisondernemers op het gebied van overstromingsrisico's en waterbeheer). Verder ben ik opgeleid in het met een helikopterview naar complexe en interdisciplinaire vraagstukken kijken en het analyseren van alle verschillende kanten daarvan. Voor een vak bespraken we bijvoorbeeld of het geven van wettelijke rechten aan rivieren een goede manier is om kwetsbare ecosystemen te beschermen.”

Organiseren van debatten

“Bovendien leer je in de opleiding niet alleen hoe je een oplossing voor een vraagstuk vindt, maar ook hoe je een verandering in het hele systeem kunt doorvoeren. Tijdens de master heb ik geleerd dat een paradigmaverschuiving een belangrijk onderdeel is van elke transitie. Ook worden alle perspectieven van de stakeholders meegenomen. Dit brachten we bijvoorbeeld in praktijk door debatten te organiseren over biologische landbouw en hydro-elektriciteit, waarbij we leerden kijken door de ogen van iedere stakeholder. Zo leer je geïntegreerd denken en werken. Dit heeft mij zowel in mijn vorige baan als in mijn huidige functie enorm geholpen: ik heb niet alleen de vaardigheden om oplossingen te definiëren voor interdisciplinaire uitdagingen, maar ook om dit te communiceren met verschillende overheden, ondernemers, professoren en natuurlijk mijn collega’s.”

Generalist

“Breed opgeleid zijn is tijdens mijn werk praktisch geweest, omdat ik op veel verschillende werkvelden en samen met mensen uit verschillende disciplines kan werken. Ik vind het heel leuk om generalist te zijn. Het biedt mij de mogelijkheid om het veld in te gaan en met verschillende soorten overheden en ondernemers te praten. Ik vind het leuk om de tussenpersoon te zijn die ondernemers en potentiële klanten, zoals de overheid, met elkaar verbindt. Het belangrijkste is dat ik elke dag het gevoel heb dat ik de stedelijke gebieden een beetje duurzamer kan maken!”

Terug naar Na je studie