Alumniverhaal

Miriam Nienhuis-van Doremaele

Miriam Nienhuis-van Doremaele is in 1997 afgestudeerd in de richtingen Bosbouw en Landinrichtingswetenschappen. Zij heeft gedurende 25 jaar diverse management- en directiefuncties bekleed bij lokale overheden, zowel in het fysieke als in het sociale domein. In haar laatste functie als secretaris/algemeen directeur. Sinds maart 2024 is ze terug bij haar ‘oude liefde’; het groene domein.

Wageningen staat voor mij voor wat essentieel is voor het (brede) welzijn van mensen; voeding, gezondheid en een fijne leefomgeving, met ruimte voor ontwikkeling in balans met de natuur. Wageningers zijn veelal nuchter, ondernemend, gedreven en werken vaak vakgebiedoverstijgend samen. Precies dát hebben we nodig voor de maatschappelijke opgaven van nu en van de toekomst. Als Wageningen Ambassador draag ik daar graag aan bij. Meer specifiek richt ik me op de uitwisseling tussen Wageningen en de bos- en natuurterreineigenaren. Die uitwisseling is meer dan ooit van betekenis voor de grote maatschappelijke opgaven die invloed hebben op de natuur, zoals verdroging, vermesting en verandering van klimaat. Door professioneel beheer van bos- en natuurterreinen kunnen we de negatieve invloeden helpen verminderen en onze positieve bijdrage vergroten.
Miriam Nienhuis-van Doremaele, directeur Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE)

Van september 2021 tot februari 2024 is zij provinciesecretaris/algemeen directeur bij de provincie Gelderland geweest. Daar gaf zij mede leiding aan de beweging naar meer realisatiekracht, passend bij de rol die provincies - samen met partners - hebben om de grote opgaven in het landelijk gebied, in de energietransitie en in de verstedelijkingsopgave te realiseren.

Sinds maart 2024 is zij directeur van de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). Samen vertegenwoordigen de leden zo'n 90% van het natuurareaal van Nederland. Door de krachten te bundelen in de VBNE staan ze sterker; met ontwikkeling en deling van kennis van professioneel beheer, bijvoorbeeld via het OBN en de leerportal ‘Leer je Groen' en met zorgen voor goede ondersteuning en randvoorwaarden voor professioneel beheer van bos- en natuurterreinen.