Alumnibijeenkomst

SLE - Extensiveren van de landbouw in Nederland - 19 oktober 2023

De Studiekring voor Landbouweconomie (SLE) organiseert bijeenkomsten over actuele onderwerpen op het gebied van landbouw. De SLE nodigt haar leden en andere geinteresseerden uit voor hun volgende bijeenkomst op 19 oktober met als thema Extensiveren: hoe dan?

Organisator Studiekring voor Landbouweconomie
Locatie Leeuwenborch, gebouw 201 bij Wageningen Campus

Extensivering en verdienmodellen
De extensivering van de landbouw krijgt in Nederland de laatste jaren nadrukkelijk meer aandacht. Om ervoor te zorgen dat de agrarische sector de gestelde doelen op gebied van klimaat, biodiversiteit en waterkwaliteit weet te halen, wordt vaak gekeken naar een extensievere manier van boeren. Een extensieve bedrijfsvoering met voldoende inkomen is er echter niet zomaar. Doorberekeningen laten namelijk zien dat extensief boeren veelal gepaard gaat met een verlies aan inkomen voor de ondernemer.

Om meer inzicht en debat te bieden over de extensivering van de landbouw en de
mogelijke economische verdienmodellen hierachter, organiseert de Studiekring voor Landbouweconomie (SLE) samen met de Nederlandse Zoötechnische Vereniging (NZV) een themabijeenkomst op donderdag 19 oktober 2023.

Programma & locatie

14.45 u: Inloop en ontvangst
15.00 u: Presentaties sprekers en debat. Moderator Esther de Snoo
17.00 u: Afsluiting met netwerkborrel tot 18.00
Locatie: Leeuwenborch. De zaal wordt bekend gemaakt na registratie.

Sprekers

Roel Jongeneel
Tijdens deze bijeenkomst zal Roel (Wageningen Economic Research) vanuit het onderzoek toelichten waar momenteel de grootste knelpunten zitten aan de extensivering, waarbij specifiek wordt ingegaan op de relatie van extensivering met de hoge agrarische grondprijzen in Nederland.

Marijn Dekkers
Marijn (sectormanager melkveehouderij bij Rabobank) gaat vervolgens dieper in op de vraag hoe financiers aankijken tegen de extensivering van de landbouw. Wat zijn bijvoorbeeld de randvoorwaarden vanuit financieringsperspectief voor deze transitie?

Tot slot wordt ook ingegaan op de vraag hoe jongere agrarische ondernemers aankijken tegen een extensievere toekomst als agrarisch ondernemer. Biedt de maatschappelijke druk om te extensiveren ook voor hen perspectief?

Initiatief voor deze bijeenkomst

Deze netwerkbijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van de Studiekring voor
Landbouweconomie (SLE) en de Nederlandse Zoötechnische Vereniging (NZV).