News

Tim Hofmeester in Vroege Vogels (Dutch television)

article_published_on_label
October 16, 2014

Het aantal mensen dat jaarlijks de ziekte van Lyme krijgt stijgt nog steeds. Muizen blijken een cruciale rol te spelen in de verspreiding van besmette teken.

Met tekenonderzoekers Tim Hofmeester en Wouter Koenders gaat Janine op muizenjacht om te tellen hoeveel teken deze diertjes bij zich dragen. Zoogdieren als muizen zijn naast vogels namelijk een belangrijke bron van bloed voor de teken. Dit bloed hebben ze nodig om zich te ontwikkelen tot volwassen teek.

Van ei tot volwassen teek
De muis is een van de dieren die cruciaal zijn voor het leven van een teek. Dat leven begint als de vrouwtjes-teek duizenden eitjes legt. De larven gaan vervolgens op zoek naar een kleine bloedleverancier zoals een muis.
De larve groeit, vervelt en verandert in een nimf. Dan zijn grotere dieren als konijnen, bunzings en marters het slachtoffer. Als de nimf vervelt worden de verschillen tussen het grote vrouwtje en het kleinere mannetje beter zichtbaar.
Nu kan de volwassen teek op zoek gaan naar grote zoogdieren zoals reeën, herten en af en toe een mens. De vrouwtjesteek legt eieren en de hele cyclus begint weer opnieuw.

Tim Hofmeester en Wouter Koenders willen met hun onderzoek meer duidelijkheid krijgen over hoe teken zich via zoogdieren als muizen verspreiden, kennis die uiteindelijk kan helpen in de bestrijding van de ziekte van Lyme.


klik hier voor Vroege Vogels - Teken aan de muis