planttoxinen

Gif in planten

Planttoxinen zijn giftige stoffen van plantaardige herkomst. Zij worden gevormd door organismen, die deze stoffen zelf niet nodig hebben. Deze plantaardige secundaire metabolieten komen van nature voor in grondstoffen voor levensmiddelen en diervoeders, onkruid en siergewassen. De chemische verscheidenheid is enorm.

Aromatische planten voor gebruik als ingrediënt in levensmiddelen (kruiden, specerijen), grondstof voor smaken en geuren (bijvoorbeeld essentiële oliën) of (traditionele) kruidengeneesmiddelen zijn voorbeelden van producten waarin planttoxinen overvloedig kunnen voorkomen. Bij kruidengeneesmiddelen kunnen planttoxinen dezelfde stoffen zijn als die waaraan de gezondheidsvoordelen worden toegeschreven. Het verschil tussen giftige en farmaceutische werking wordt - uiteraard - bepaald door de dosis.

Taken

Wageningen Food Safety Research:

  • analyseeert voedingsmiddelen en diervoeders op pyrrolyzidine-alkaloïden, tropaan-alkaloïden en andere planttoxinen. Wij vergelijken uw monster met een database van 700 planttoxinen
  • voeren van toxicologische studies uit
  • advisereert over vóórkomen en toxiciteit

Scientific opinion EFSA

Lees hier het Scientific Opinion on Tropane alkaloids in food and feed van de EFSA. Wageningen Food Safety Research collega Ron Hoogenboom is lid van het EFSA panel 'Contaminants in the Food Chain'

Database met plantengeslachten en planttoxinen

Wageningen Food Safety Research heeft een database ontwikkeld, waarmee u snel kunt vinden in welke plantengeslachten welke planttoxinen voorkomen en omgekeerd. De database bevat ongeveer 700 plantenrassen en hun relevante toxinen, gebaseerd op literatuur. De database is gevuld met informatie uit het compendium met planten met mogelijk toxische componenten, samengesteld in het kader van een ESFA wetenschappelijke samenwerking (http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/281r.htm). Deze informatie is aangevuld met informatie uit andere bronnen.

screenprint23802012.JPG

Per combinatie vindt u informatie over:

  • stofgroep en afzonderlijke stoffen
  • effecten
  • literatuurverwijzingen